Pratite nas na
Početna strana > Dušeci


Dušeci


Ako želite dobro spavati i kvalitetno se naspavati, uz krevet je potrebno odabrati odgovarajuću podlogu za spavanje, odnosno pripadajući dušek koji će obezbediti željenu udobnost i kvalitetan odmor, relaksaciju i regenaraciju tela.

Dušeci su izloženi u salonu nameštaja za probu. Kupljeni dušeci se ne mogu menjati.

*Klikom na naziv željene kategorije otvoriće se stranica sa nazivima proizvoda. Ponovnim klikom na naziv željenog modela otvoriće se stranica sa opisom proizvoda, dimenzijama i njima odgovarajućim cenama.


Kako se biraju pravi dušeci?

Dva jednostavna pokazatelja omogućiće Vam da, sa lakoćom, izaberete idealan dušek za Vaše telo:

1. Dušeci su previše tvrdi za Vas ako, dok ležite na leđima, možete rukom proći ispod kičme u liniji bubrega, što znači da se ceo taj region ne opušta već ostaje napet tokom cele noći. Posledica ovoga su veoma bolna jutra. 

2. Dušeci su previše mekani ako se sa teškoćom okrećete sa jedne na drugu stranu. Kičma se nalazi u nepravilnom položaju, odnosno upadate u dušek. Tada dolazi do još jedne nuspojave, povećane akumulacije toplote i vlage ispod Vas. 

Idealni dušeci za Vaše telo drže kičmeni stub tako da prati njegov prirodan oblik. Ako ležite na leđima kičma mora imati blago izražen oblik slova S, a dok ležite na boku kičma mora ostati prava.

Dušeci - pravlnim izborom do bezbolnog jutra

Da bi noć stvarno bila pauza koja regeneriše Vaše telo, važno je da se dušeci biraju tako što ćete voditi računa o sledećim faktorima:

•  težina osobe, 
•  zdravstveno stanje i 
•  željena tvrdoća dušeka (tvrđi ili mekši). 

Preterano tvrdi dušeci ne obezbeđuju ravnomernu potporu nekim delovima tela, dok previše meki dušeci mogu dovesti do nepravilnog držanja tela.  

Kvalitetni dušeci trebaju da:
•  pruže optimalnu podršku tela u svim tačkama i položajima; 
•  budu optimalne tvrdoće, odnosno mekoće, čvrstoće i elastičnosti;
•  pravilno rasporede težinu i površinske sile i onemogući nastanak kontrapritisaka; 
•  se prilagode obliku i temperaturi tela; 
•  nesmetano oslobađaju akumuliranu vlagu;
•  imaju hipoalergena i antibakterijska svojstva;
•  su nečujni, da ne škripe i ne proizvode šumove;
•  imaju skidajuću navlaku koja se može prati.

Dušeci bez žičanog jezgra proizvedeni od specijalnih penastih masa

Dušeci od PU pene

Revolucionaran preokret u proizvodnji dušeka napravila je firma BAYER (Nemačka). 
Razvitkom poliuretanske pene na organskoj bazi, dušeci napravljeni od ovog materijala postaju veoma pogodni za krevetnu konstrukciju, lako se održavaju (ovi dušeci su perivi), nepodesni su za razvoj bakterija, grinja i buđi, u njima se ne zadržava se prašina pa su higijenski ispravni. PU dušeci su veoma elastični, otporni na deformacije i na starenje. Ovi dušeci su nečujni, ne škripe i ne stvaraju šumove. 
Poliuretanski dušeci imaju i dobru toplotnu izolaciju pa je na ovakvim dušecima prijatno i zimi i leti. Mogu se proizvesti u raznim tvrdoćama i to prema zahtevu telesnih zona (“zone komfora”). PU dušeci pružaju pravilan položaj tela uz individualnu potporu jer se kod njih težina pravilno raspoređuje po celoj površini.

Dušeci od latex pene

Lateks dušeci se proizvode od prirodnog materijala, vulkanizacijom mleka kaučuk-drveta. Dušeci od latex pene odlikuju se izrazitom elastičnošću, dobrom nosivošću i dugim vekom trajanja. Latex dušeci popuštaju pod glavnim telesnim tačkama pritiska tačno onoliko koliko te tačke zahtevaju dok ravnomerno podupiru ostale delove tela. Ovi dušeci sadrže vertikalne ventilacione kanale koji omogućavaju optimalan protok vazduha, laku termo-regulaciju i odvođenje nakupljene vlage. Lateks dušeci se lako održavaju, ne zadržavaju prašinu, nisu pogodni za razvoj grinja i ne skupljaju se bakterije pa su opravdano higijenski visokokvalitetni.