Pratite nas na
Početna strana > Blog > Trpezarijski stolovi: Kako napraviti pravi izbor

Trpezarijski stolovi: Kako napraviti pravi izbor

Trpezarijski stolovi i trpezarijske stolice  nisu nešto što kupujemo svaki dan. Verovatno je svako od nas živi svedok kako ovaj nameštaj stoji na svom mestu u domu i po više decenija. Upravo zbog toga je jako važno da prilikom izbora trpezarijskih stolova i stolica ne donosite ishitrene odluke. Ako vam se neki trpezarijski stolovi koje ste videli u salonu nameštaja ili na internetu dopadaju, to još uvek ne znači da su oni dobar izbor i za vaš dom.

trpezarijski stolovi

Trpezarija kao posebna prostorija

Ako u svom domu imate trpezariju koja nije samo sastavni deo kuhinje ili dnevnog boravka, već je zasebna prostorija, posao uklapanja stolova i stolica vam je uveliko olakšan. Trpezarijski stolovi i trpezarijske stolice moraju da zauzimaju centralno mesto u takvoj prostoriji i da budu njen najupečatljiviji element. U zavisnosti od veličine prostorije izaberite i dimenzije stola. Ukoliko trpezarija nije velika, vodite računa o tome da ne kupite preveliki sto. Ogromni trpezarijski stolovi, od punog drveta, zaista deluju impresivno, ali samo tamo gde ima mnogo prostora. U maloj prostoriji će takvi trpezarijski stolovi učiniti da trpezarija izgleda skučeno, pa čak i haotično, a da ne govorimo o tome da će prostorija postati potpuno nefunkcionalna. Dakle, potrebno je voditi računa o tome da, kada se oko stola postave trpezarijske stolice, na svaku od njih neko može sasvim komotno da sedne.

Pored stolova i stolica, ako vam broj kvadratnih metara to dozvoljava, u trpezariju možete smestiti i jednu komodu ili vitrinu, gde ćete držati posuđe i pribor za jelo. Ovakav nameštaj je praktičan i u situacijama kada nešto treba sa stola odložiti, ili smestiti nešto što vam treba s vremena na vreme u toku obde, a opet je na smetnji ako sve vreme bude bilo na stolu. Primer za to su flaše sa pićem, naročito kada imate goste. Ako su na stolu, smetaju prilikom uzimanja hrane, skučavaju prostor i teraju vas da se sa gostima gledate kroz boce.

Lepo je kada su zidovi trpezarije obojeni svetlim bojama. Ako ne belom, ono bar nekom malo tamnijom nijansom. Trpezarijski stolovi i stolice su takođe lepi u svetlim bojama, „otvaraju“ prostor i čine prostoriju svetlom, odajući neki vedar duh. Kod velikih trpezarija ozbiljan, svečan ton daju veliki drveni trepazarijski stolovi u crnoj ili smeđoj boji.

Jedan zid možete obojiti i nekom tamnijom bojom, ili ukrasite jedan zid nekim interesantnim predmetom ili slikom veselih boja. Ovo, uz kvalitetno i jako osvetljenje, uticaće na bolju atmosferu za stolom i na vedriji i prisniji odnos.
 

Trpezarijske stolice

Trpezarijske stolice uvek usklađujte sa stolom, a ne sa bojom ili stilom nekog drugog komada nameštaja. Za velike trpezarije u kojima su dugački trpezarijski stolovi, slobodno izaberite masivne trpezarijske stolice, sa većim naslonom. Za manje trpezarije i manje stolove birajte uže stolice, kako ne bi stvarale gužvu oko stola i onemogućavale da ukućani ili gosti bez poteškoća sednu za sto ili ustanu sa stola.

Za manje prostorije možete kupiti i trpezarijske stolice od laganijeg drveta ili od laganijih materijala, poput aluminijuma, kako bi se olakšalo sedanje i ustajanje, a da se pritom izbegne i struganje po podu.
trpezarijske stolice
Kod dužih stolova, trpezarijske stolice možete da zamenite nekom lepom klupom, a u trpezarijama često viđamo i ugaone garniture za sedenje. Klupa jeste praktično rešenje, ali bi trebalo voditi računa da bude i udobna. Ugaone garniture su takođe praktične.
 

Trpezarijski stolovi – materijali i oblici

Trpezarijski stolovi od drveta lepo će se ukopiti u klasične prostorije, sa drvenim komodama i drvenim podom ili stolarijom. Za moderniji enterijer možete potražiti i stolove od drugih materijala, poput aluminijuma i stakla. Opet, drveni trpezarijski stolovi mogu da se uklope i u modernije uređene trpezarije, samo ako izaberete neki manje konvencionalni oblik ili neobičnu boju.

Okrugli i ovalni trpezarijski stolovi su praktični i mogu da daju drugačiji ton trpezariji. S obzirom na to da nemaju krajeve, okrugli trpezarijski stolovi pokazuju jednakost među ukućanima koji se okupljaju oko njega i ne dozvoljavaju da neko bude u čelu ili „na kraju“ stola. Pored ove kulturološke uloge, okrugli stolovi zbog svog oblika omogućavaju brže i lakše cirkulisanje kroz trpezariju.
 

Trpezarijski stolovi na razvlačenje

Sto na razvlačenje je odlično rešenje u svim prilikama. Koliko god da vam je veliki sto, uvek će se pojavljivati potreba za još kojim mestom za stolom. I to je zaista lepo i asocira na neku proslavu. Ako je porodica mnogobrojna, onda je potreba za većim brojem mesta oko stola svakodnevna. Nekada je to značilo da je neophodan i dugačak, slavski, sto, ali danas to nije nužno. Stolovi na razvlačenje „otvaraju“ i po nekoliko dodatnih mesta, u zavisnosti od mehanizma rasklapanja. Ako se trpezarijski stolovi produžavaju po dužini sa obe svoje strane, to može značajno da utiče na njihove dimenzije. Opet, kada za tim nema potrebe, sto ćete lako vratiti na početnu dužinu i neće biti na smetnji niti izgledati nezgrapno. I okrugli i ovalni trpezarijski stolovi takođe uz pomoć mehanizma mogu da se produže.

trpezarijski stolovi

Trpezarijski stolovi van trpezarije?

Većina domova nema posebnu prostoriju za obedovanje. Suočeni sa nedostatkom prostora, čak i oni koji su imali trpezariju neretko je pretvaraju u dečiju ili neku drugu sobu. Međutim, sto i stolice za kojima se obeduje postoje i u najmanjim stanovima, ali su ili u sastavu kuhinje, ili pak zauzimaju deo dnevnog boravka.

U ovakvim slučajevima trpezarijski stolovi i trpezarijske stolice moraju da budu u skladu sa ostatkom prostorije. Uskladite boje, ali uskladite i stilove. Za klasične kuhinje ili dnevne boravke nađite klasičan drveni sto, pravougaoni ili okrugao. Za moderne kuhinje i dnevne boravke potražite trpezarijske stolove koji neće narušavati koncept i stil koje ste izabrali.

Ako stolove i stolice uklapate u kuhinju ili dnevni boravak, od izuzetnog je značaja da obratite pažnju i na dimenzije. Imajte u vidu da preveliki trpezarijski stolovi i trpezarijske stolice mogu potpuno da naruše uređenje dnevnog boravka. Masivne stolice sa visokim naslonima su takođe za izbegavanje u malim prostorijama, jer utiču na to da soba izgleda još manje. Veliki stolovi i stolice će učiniti da dom izgleda prenatrpano. Zato je bolje kupiti manji sto, ili još bolje sto na razvlačenje, koji će vam ostaviti opciju da po potrebi dobijete dovoljno veliki sto za ručavanje.