Pratite nas na
Početna strana > Blog > Trpezarijske stolice – stvari koje treba znati pre kupovine

Trpezarijske stolice – stvari koje treba znati pre kupovine

Trpezarijske stolice i trpezarijski stolovi su komadi nameštaja koje ne kupujemo svaki dan i stoga je potrebno njihovom odabiru posvetiti vreme i pažnju. Verovatno i sami znate nekoga u čijem domu trpezarijske stolice i trpezarijski stolovi više od jedne decenije služe svojoj svrsi, a da još uvek nisu izgubili svoj nekadašnji izgled i svoju udobnost. To je potvrda da je dobar izbor i pametna kupovina nešto što je uvek najbitnije kada u dom unosimo nešto novo.
 

Trpezarijske stolice uskladiti sa stolom

 
Trpezarijski stolovi zauzimaju centralno mesto u trpezariji ili dnevnoj sobi i njihov uticaj na sveukupni dojam o prostoriji je utoliko veći koliko je sto masivniji. U skladu sa tim, izgled i boju trpezarijskih stolica obavezno treba uskladiti sa samim stolom.

 
Trpezarijske stolice sa viskom naslonima ne samo da neće izgledati lepo pored malog stola, već će učiniti da čitava prostorija deluje nekako prenatrpano. Naročito za male prostorije izbegavajte trpezarijske stolice sa viskom naslonom, jer one smanjuju vidno polje i stvaraju utisak da je prostor još skučeniji nego što zapravo jeste. A skučen prostor ne prija nikome.
 

Koliko stolica?

 
Kupiti veći broj trpezarijskih stolica nego što to dimezije stola dozvoljavaju svakako nije pravi način da obezbedite dodatna mesta za stolom. Ako vam je to potrebno, bolje je kupiti veći sto, a i trpezarijski  stolovi sa mehanizmom za razvlačenje su takođe dobro rešenje.
 
Broj stolica najbolje ćete odrediti na osnovu dužine stola. Nepisano je pravilo da je potrebno čoveku za stolom omogućiti 60 santimetara prostora. Sve što je manje od toga može da dovede do neprijatnih udaranja laktovima. Većina trpezarijskih stolova omogućava dva mesta po širini i, naravno, po jedno mesto sa čeonih strana.
 
Da bismo dobili prostor za osam osoba, potrebno je da dužina stola bude 180 santimetara. Međutim, tada je potrebno odabrati odgovarajuće stolice. Računajte da i između stolica mora da bude dovoljno razmaka da bi moglo da se sedne i ustane. Kada tom prostoru dodate i širinu trpezarijske stolice pomnoženu sa brojem stolica, taj broj ne bi smeo da bude veći od dužine stola. Naročito bi trebalo da budemo oprezni kada su u pitanju trpezarijske stolice sa naslonima za ruke, jer one zauzimaju još više prostora. Šira trpezarijske stolice sa naslonima za ruke se meri od kednog do drugog naslona, jer je tu veći prostor nego što je širina samog dela za sedenje.
 
Još jedna bitna stvar kod izbora trpezarijske stolice i njenih dimenzija je položaj nogu stolice. Naime, nemojte zaboraviti da stolice sa nogama koje su postavljene nakoso zauzimaju više prostora i potrebam je veći razmak između njih, kako ne bi došlo do uplitanja i zapinjanja jedne stolice o drugu kada neko želi da sedne ili ustane.
 

Napravite mesto između trpezarijske stolice i zida

 
Idealno bi bilo ako biste mogli da od zida do trpezarijskog stola ostavite 90 santimetara, jer je to optimalan prostor da se postavi stolica, da se na nju lako sedne i isto tako ustane, a da opet ne dođe do oštećenja zida ili naslona trpezarijske stolice. Većini ljudi je potrebno oko 75 santimetara da bi normalno ustali sa stola, što znači da će ostati petnaestak santimetara prostora.