Pratite nas na
Početna strana > Blog > Šta je bitno kad se kupuju kreveti na sprat

Kreveti na sprat - Šta je bitno kad se kupuju

Nekada kreveti na sprat izazovu nedoumicu i neodlučnost kod roditelja. S jedne strane, čini im se da nema boljeg rešenja za uštedu prostora i da će na mesto jednog kreveta moći da smeste dvoje mališana. Uz sve to, vide i da deca pozitivno reaguju na to što se pominju kreveti na sprat i da već kreće utrkivanje ko će biti na gornjem a ko na donjem lažaju. S druge strane, gotovo uvek postoji i zabrinutost roditelja u vezi sa tim da li su kreveti na sprat potpuno bezbedni. Kako bi se prilikom kupovine kreveta na sprat sve obavilo na najbolji mogući način, potrebno je znati nekoliko činjenica.
 

Kreveti na sprat sa stanovišta bezbednosti

 
Iako kreveti na sprat uvek imaju zaštitnu ogradu na gornjem ležaju, verovatno ćete naići na preporuku da deca mlađa od šest godina ne bi trebalo da spavaju na gornjem ležaju.
 
Ako je zaštitna ogradica oštećena, pokušajte da nabavite novu tamo gde ste kupili krevet. Ona sprečava da dete nehotično tokom noći padne sa gornjeg ležaja.
 
Obavezno koristite odgovarajuće dušeke, a ne one koji su deblji nego što je predviđeno izradom kreveta. Preporuka je da se za krevete na sprat koriste dušeci debljine do 20 santimetara.


 
Nemojte dozvoliti da se na gornji ležaj penje dvoje dece istovremeno ili da se po gornjem dušeku skače. To može da izazove lomljenje letvica koje drže dušek ili pucanje vara, ako je u pitanju metalni krevet na sprat.
 
Uvek proverite da li su merdevine dobro pričvršćene i stabilne. Ako mislite da je to nesiguran način za dolaza do gornjeg ležaja, razmotrite i to da postoje kreveti na sprat kod kojih je to drugačije rešeno. Na primer, do gornjeg ležaja se kod nekih modela kreveta dolazi uz pomoć stepenica, koje ujedno služe i kao fioke.
 
Kreveti na sprat mogu da budu različitih dimenzija, baš kao što i visina plafona može da varira. Zato je bitno da proverite koliko prostora ima od površine gornjeg ležaja do plafona, naročito ako je vaš plafon na nestandardnoj visini, kao što je to slučaj u potkrovljima. Ne bi trebalo da bude manje od pola metra između ležaja i plafona.
 
Isto važi i za donji ležaj. Uobičajeno je da između donjeg i gornjeg ležaja ima dovoljno prostora da čak i odrasla osoba može bez poteškoća da sedne.
 

Kakvi kreveti na sprat postoje

 
Pre svega, kreveti na sprat se razlikuju po materijalu od kojeg je izrađena njihova konstrukcija, pa postoje drveni kreveti na sprat i metalni kreveti na sprat. Češći su kreveti na sprat čija je konstrukcija od drveta. Drvo kao materijal deluje toplije i lepše, ali su metalni kreveti na sprat lakši, pa samim tim i pogodniji za pomeranje. Zato njih često viđamo van dečijih soba.
 
Kada kažemo kreveti na sprat uglavnom pomislimo na klasične spratne krevete – dva ista ležaja postavljena jedan iznad drugog. Međutim, danas postoje i drugačiji kreveti na sprat, koji imaju samo jedan ležaj, ili pak tri ležaja. Radi uštede prostora sve češće se i za jedno dete prave kreveti na sprat, gde je ležaj gore, a dole je radni sto, prostor za odlaganje stvari ili za igru.