Pratite nas na
Početna strana > Blog > Saveti za uređenje dečije sobe

Saveti za uređenje dečije sobe

Koliko god finansijska situacija bila nelagodna, većina roditelja će učiniti sve što je moguće da svojoj deci obezbede lep kutak u domu. Dečiji kreveti, radni stolovi, ormarići, police, deo za igračke – sve su to elementi koje bi trebalo uneti u dečiju sobu i uskladiti međusobno, tako da pruže i udobnost, ali i da kod dece stvore osećaj topline i vezanosti.

Uredjenje decije sobe Soba za decu mora da sadrži određene elemente, ali da ipak obezbedi i dovoljno prostora za igru. To je naročito teško u malim stanovima, u kojima deca kao po pravilu bivaju smeštena u najmanju prostoriju. Kako deca postaju starija, prostor za igru postaje sve manje neophodan, ali neke druge stvari postaju potrebnije. U školskom uzrastu tu je svkako i dobar radni sto, sa odgovorajućom stolicom. Zato bi trebalo imati na umu i ovu činjenicu prilikom opremanja dečije sobe, jer kompletno menjanje nameštaja za jednu sobu nije mali finansijski izdatak. Malo gledanja unapred nikada nije na odmet.
 

Dečiji kreveti: klasični ili moderni

Polednjih godina sve su popularniji dečiji kreveti sasvim neobičnog oblika, koji neretko kod mališana izazivaju odušeljenje. Tako, na primer, imamo krevete koji izgledaju kao sportski automobil, s tim da je na mestu gde bi bila sedišta kod njih ležaj. Ovakvi dečiji kreveti jesu interesanti i deca im se raduju, ali se opravdano nameće pitanje koliko dugo će biti tako. Ništa nije tako prolazno kao dečja interesovanja, pa možete biti sigurni da takav jedan krevet neće izazivati dugo pažnju kod vašeg deteta.

Klasični dečiji kreveti su manje atraktivni kada je reč o izgledu, ali ako kupite kvalitetan osigurali ste se po tom pitanju za čitavu deceniju. Uz to, ne bi trebalo žrtvovati udobnost zarad dizajna, jer udobno spavanje može da se izjednači sa dobrim zdravljem.
 

Kreveti na sprat

Za uštedu prostora u dečijoj sobi idealni su kreveti na sprat. Oni su donekle i nešto što možemo staviti između klasičnih i pomenutih modernih kreveta. Jer kreveti na sprat izazivaju pažnju kod dece već decenijama unazad, a prednost im je što se mogu razdojiti i postati dva odvojena kreveta.
I uopšte, nameštaj koji štedi prostor je vrlo koristan za dečije sobe. Veliki broj dizajnera se prosto utrkuje ko će osmisliti bolje rešenje za sobu za decu. Popularni su i kreveti kod kojih je ležaj u visini ležaja kreveta na sprat, ali dole nema drugog ležaja, već je tu ili radni sto, ili mesto za igru.
 

Boje

Bojenjem zidova u dečijoj sobi može se napraviti sasvim drugačija atmosfera. Tu možete dozvoliti sebi i malo opuštanja i odstupanja od klasičnog jednobojnog krečenja. Vesele boje, linije koje nisu oštre, nesimetričnost – sve to može delovati lepo u dečijoj sobi. Uz pomoć nalepnica za zid jeftino i lako možete svom detetu zid sobe ukrasiti nekim njegovim omiljenim crtanim likom, kao što ga možete bez problema skinuti onda kad interesovanje prestane.
 

Nameštaj

U zavisnosti od uzrasta deteta variraju i potrebe po pitanju nameštaja. Svakako da bi kod mališana trebalo voditi računa o tome da imaju mesto za odlaganje igračaka. U ovu svrhu možete da iskoristite i mesto ispod kreveta, a mnogi kreveti imaju sanduk koji će dobro doći i u te svrhe.