Pratite nas na
Početna strana > Blog > Osnovne stvari kod uređenja dečije sobe

Osnovne stvari kod uređenja dečije sobe

Dizajnirati enterijer sobe za decu često je mnogo zahtevniji posao nego li dizajniranje kuhinje, trpezarije ili dnevne sobe.
 
Zato je bitno da imamo na umu činjenicu da deca svoju sobu ne koriste samo za spavanje ili samo za učenje, već to mora da bude jedna višenamenska soba, pa čak možemo reći i dom u malom. Jer dečija soba služi i za spavanja i za igranje, baš kao i za učenje. U nju se deca povlače kada su tužna, ali u njoj provode i najlepše trenutke. Upravo to je razlog što svako, u skladu sa svojim mogućnostima, treba da ovu prostoriju uredi na takav način da je dete zavoli.
 
Dečiji kreveti
 
U zavisnosti od toga koliku ste prostoriju namenili za dečiju sobu, ali i pre svega od toga koliko dece imate, zavisiće i kakvi dečiji kreveti će se u njoj naći. Dečiji kreveti na sprat su zaista dobro rešenje ako na raspolaganju i nemate baš mnogo prostora. Oni će vam omogućiti da na mesto jednog postavite ležaj za dva svoja deteta. Uz sve to, deca ih obično vole, iako roditelji često podozrevaju od toga da su kreveti na sprat nesigurni, to jest da je gornji ležaj nebezbedan. Praksa, međutim, ne potvrđuje tu pretpostavku i eventualni padovi su zaista skoro nemogući, s obzirom na to da ovakvi dečiji kreveti imaju i zaštitnu ogradicu.
 
Zašto su dobri neobični dečiji kreveti
 
Sve popularniji u novije vreme su dečiji kreveti sa različitim oblicima, od automobila, preko broda, pa sve do kućice ili dvorca. Njihova prednost je u tome što sobu čine življom i što ih deca vrlo brzo prihvataju. Takođe, dečiji kreveti koji imaju neki od neobičnih oblika su sjajno mesto za igranje tokom dana.
 
Zašto su loši neobični dečiji kreveti
 
 Međutim, realno je očekivati da će ovakvi dečiji kreveti vašem mališanu vremenom postati mnogo manje zanimljivi, a naročito u kasnijem dobu, kada svako želi da bude „veliki“ i da mu krevet bude u skladu sa tim. Iz tog razloga je možda bolje da se kupe ili naprave klasični dečiji kreveti, od kvalitetnih materijala i sa kvalitetnim dušekom, jer je to garancija za udobnost, trajnost, pa i zdravlje.


 
Nameštaj i radni sto
 
Danas je moguće naći najraznovrsniji nameštaj za dečije sobe, a stil koji ćete izabrati treba da zavisi od vaših afiniteta. Kada je reč o boji, bolje je da to budu neke svetle ili neutralne boje. Česte boje koje se koriste za dečije sobe su svetlo plava, bela i roze.
 
Nameštaj bi trebalo da ima prostor za odlaganje igračaka i ostalih sitnica, pored standardnih delova za garderobu i knjige. Moguće je naći različite komade nameštaja sa vrlo funkcionalnim fiokama, koje ne zauzimaju prostor, a pružaju dosta mesta za odlaganje stvari. Dečiji kreveti sa fiokom takođe mogu da uštede dosta prostora, jer tu možete odlagati posteljinu. Ukoliko dečiji kreveti nemaju fioku, možete iskoristiti i prostor ispod njih za neke predmete koje ređe koristite.
 
Radni sto je takođe obavezan element dečije sobe. Uskladite njegovu boju sa bojom ostalog nameštaja i obezbedite odgovarajuću stolicu uz njega. Obratite pažnju na visinu stola, jer ukoliko stolica nije podesiva po visini, sto može da bude nepraktičan za rad i deca će ga izbegavati.
 
Boje i osvetljenje
 
Zidove nemojte bojiti u jarke i napadne boje, to jest nemojte bojiti tako čitavu sobu. Sasvim je dovoljno da jedan zid obojite nekom jarkom bojom, a ostali neka ostanu u svetlim tonovima.
 
Kupite obavezno i stonu lampu za radni sto, ali i jednu noćnu lampu koja će biti pored kreveta. Ona će biti potrebna detetu kada se sprema za spavanja, ili ako se probudi u toku noći. Takođe, mnoga deca se osećaju sigurnije ako je lampa uključena dok se ne uspavaju. Na kraju krajeva, lampa pored kreveta će pomoći da dete razvije naviku čitanja pre spavanja.