Pratite nas na
Početna strana > Blog > Nema doma bez trpezarije

Nema doma bez trpezarije

Trpezarija je prostorija čiji izgled može mnogo toga da nam kaže i o porodici koja u tom domu živi. Bilo da je modernog ili klasičnog stila, uloga trpezarije je uvek i svuda ista. Čak i stara trpezarija, u kojoj je veliki i grubi trpezarijski sto oko koga su glomazne trpezarijske stolice može da zrači toplinom, jer patina vremena koja se nahvatala na ovu prostoriju evocira uspomene na vremena kada je cela porodica tu sedela svakodnevno.

I danas trpezarijski stolovi služe upravo ovome, mada će mnogi iz „starije garde“ reći da se redovnost ovih okupljanja ne može porediti sa onim kako je bilo do pre nekoliko decenije. Zajedničko okupljanje za vreme obroka se nekada podrazumevalo, ali danas to skoro da nije moguće. Ipak, trpezarijski stolovi i trpezarijske stolice još uvek okupljaju porodicu na jednom mestu, ako ne svakodnevno, ono bar nekoliko puta nedeljno. Porodica, a povremeno i bliski prijatelji, okupljaju se za stolom da u dobrom raspoloženju pojedu nešto „domaće“ ali i da porazgovaraju.
 

Trpezarijski stolovi kao obeležje trpezarija

Trpezarijski stolovi „pamte“ mnoga takva okupljanja i mnoge takve priče. Trpezarija je u mnogim domovima povezana sa kuhinjom, ili pak sa dnevnom sobom. Jednostavno je u većini stanova suviše malo prostora da bi porodica sebi mogla da priušti posebnu prostoriju za sve. Zato često u kuhinji ili dnevnoj sobi biva određen jedan kutak koji služi upravo za obedovanje i okupljanje porodice i gostiju. Trpezarijski stolovi i trpezarijske stolice su više nego dovoljni elementi da bi se prostorija obeležila kao centar nekog doma.

Bitno je samo da ih uskladite sa svojim potrebama i sa ostatkom prostorije. U slučaju da imate odvojenu prostoriju kao trpezariju, onda nemate šta da usklađujete, ali ako trpezarijski stolovi treba da budu u dnevnoj sobi, onda je potrebno da se na neke stvari obrati pažnja.
 

Kako da trpezarijski stolovi ne budu na smetnji

Pre svega, procenite koliki sto je potreban kako bi vaša porodica mogla bez poteškoća da se okupi i obeduje. Isto toliko je bitno i utvrditi koliki sto zapravo može da stane na mesto koje ste planirali za sto. Nema svrhe da kupite veliki sto ako će on zauzeti toliki deo sobe i onemogućiti da se u prostoriji normalno funkcioniše. Kada je reč o dezenu i boji, poželjno je da on ne odstupa mnogo od ostatka prostorije.

Ako kupujete samo trpezarijske stolice, još važnije od stila, boje i dezena su njihove dimenzije. Naime, iako masivne i široke stolice mogu da deluju lepo i moćno, u samoj sobi mogu da naprave veliku pometnju. Velike stolice na malom prostoru ili oko malog stola su prosto neupotrebljive. Neophodno je da između dve stolice, kao i između stolice i zidova, postoji dovoljno veliki razmak. Bar sedamdesetak santimetera je potrebno da bude od ivice stola do zida, kako bi tu mogla da se stavi stolica i da na nju može lako da se sedne i lako da se ustane. Okrugli ili ovalni trpezarijski stolovi su u slučajevima sa nedostatkom prostora jedno vrlo dobro rešenje, jer nema oštirih ivica.