Pratite nas na
Početna strana > Blog > Najpopularnije vrste duseka

Najpopularnije vrste duseka

Verovatno ste svesni koliko su dobri dušeci bitni za dobar san. Ukoliko imate loš dušek, još ste svesniji ove činjenice. A spavanje je neophosno kako bi se organizam odmorio od svakodnevnih napora. Tako gde je neugodan krevet, takvog odmora za telo nema, jer i spavanje predstavlja svojevrsan napor. Često se, posle spavanja u neudobnom ležaju, budimo sa bolovima u leđima ili i u predelu vrata. I tako iz dana u dan, što nikako nije dobro.
Kad se čovek odluči da to preseče i sebe nagradi (ili je bolje reći spase) kupovinom dobrog dušeka, nađe se u čudu. Jer mnogi kada krenu u kupovinu dušeka i ne slute kakav izbor se nalazi pred njima. Danas ima toliko različitih dušeka, napravljenih od različitih materijala, da izbor nije nimalo lak. Ali nikako ne treba krenuti linijom manjeg otpora i kupiti bilo koji, prvi na koji ste naišli ili koji vam je neko preporučio. To nije rešenje, kao što nije rešenje ni odustati od kupovine.

Ako se ima u vidu koliko je zdrav san potreban čoveku, jasno je da je kupovina dušeka prilično važna stvar. Reč je o ulaganju od koga će biti velike koristi bar u narednoj deceniji. Shodno tome se treba i ponašati kad su dušeci i njihov izbor u pitanju. Dakle, pred vama je terenski rad. Odite ne do jedne, nego do nekoliko radnji, uporedite dušeke, uporedite cene. Nije na odmet da se i pre nego što krenete u potragu malo i informišete o onome što vas u radnjama čeka. Nemojte da naručujete, jer se dušeci ne naručuju iz dušeka, već je poželjno čak i isprobati ih. Naravno, većina ljudi to neće uraditi, ali ako je u nekom salonu dozvoljeno malo prileći, iskoristite to. Ako vam se u prvi nah dušeci učine neudobni, sigurno neće biti udobniji kada ih kupite i donesete u svoju kuću.
U daljem tekstu ćemo da navedemo dva osnovna tipa dušeka i njihove glavne karakteristike.
 

Dušeci sa žičanim jezgrom

Negde se još nazivaju i dušeci sa oprugama ili samo žičani dušeci. Ova vrsta dušeka je najrasprostranjenija, a i do sad najprodavanija u čitavom svetu. Za njih je karakteristično da su prilično dugotrajni. Samo jezgro ovakvih dušeka je sačinjeno od žičanih opruga. Snaga opruga, odnosno njihov kvalitet i izdržljivost određuju i trajnost samog dušeka. Opruge su obložene nekim drugim materijalima, koji određuju udobnost dušeka.

Dušeci za žičanim jezgrom pružaju dobro potporu telu prilikom ležanja. Kada je reč o ceni, oni su jeftiniji od svih ostalih tipova, tako da je to još jedna njihova prednost. Naravno, u ovoj kategoriji se mogu naći i dušeci priličnog lošeg kvaliteta, koji ne pružaju dobru potporu, brzo izgube svoj oblik. Mana ovih dušeka je što nisu otporni na grinje i gljivice, a prema nekim mišljenjima žičano jezgro može da privlači elektromagnetno zračenje.
 

Dušeci od memorijske pene

Trenutno postoji nekoliko različitih tipova dušeka koji su načinjeni od sunđerastih pena. Najpoznatija je svakako takozvana memorijska pena. Ovakvi dušeci se prilagođavaju obliku tela, pružajući dobru potporu svim delovima tela. Otporni su i na grinje, insekte i gljivice. Mana im je što su manje dugotrajni od onih sa oprugama.