Pratite nas na
Početna strana > Blog > Moderni ili klasični dečiji kreveti

Moderni ili klasični dečiji kreveti

O bilo kojoj vrsti proizvoda za decu da se radi, primetno je da se iz godine u godinu usavršavaju, u pokušaju da postanu što atraktivniji, da se izdvoje od konkurencije i da privuku pažnju deteta. Uz to, napreduje se i u segmentima sigurnosti (što je naročito bitno kod proizvoda za decu) i funkcionalnosti.

Deciji kreveti
Kada je reč o industriji nameštaja, svedoci smo da neke kompanije za proizvodnju nameštaja angažuju čitave timove dizajnera kako bi osmislili što inovativnije proizvode namenjene dečijim sobma. Na nameštaj se više ne gleda samo kao na jednofunkcionalnu stvar koja služi ili za čuvanje odeće, ili da se na njoj sedi, ili da se na njoj spava. Tendencija je da se u jedan predmet integriše više funkcija i to onih prilagođenih deci. Ipak, sve to jeste vrlo lepo, ali ima i neke svoje nedostatke. Na žalost ili na sreću, deca obično nemaju veliki uticaj na to kako će izgledati njihova soba, tako da sav teret izbora uglavnom pada na roditlje. Naravno da oni uvek tom poslu pristupaju odgovorno i u najboljem interesu deteta, ali i vodeći računa o nekim krajnje praktičnim stvarima, kao što je raspoloživ broj kvadratnih metara u dečijoj sobi, pa na kraju krajeva i cena nameštaja.
 


Klasični dečiji kreveti

Klasičan dizajn, nešto manje dimenzije od standardnih, kvalitetan materijal, udobnost i trajnost – to su osnovne karakteristike klasičnog dečijeg kreveta, kakav viđamo godinama, pa i decenijama unazad na sve četiri strane sveta. I pored svih inovacija, ovi dečiji kreveti i dalje su najrasprostranjeniji. Zašto je to tako? Krevet koji pripada ovoj kategoriji lako je uklopiv u bilo kakav enterijer, u bilo koju sobu i odgovaraće svakom detetu podjendako. Takođe, sa njim nema odvajanja na „muško“ i „žensko“, jer po njemu nećete videti ni dvorce i princeze, ali ni automobile i avione. Zašto je ovo dobro? Ova „običnost“ dobra je upravo zbog toga što se deca kada uđu u neke malo zrelije godine neće stideti svog kreveta zbog toga što je očigledno namenjen nekom mnogo mlađem. Kad se dođe u godine kada želimo da budemo odrasli i mislimo da to i jesmo, najmanje što nam je potrebno je ova vrsta problema.

Dalje, ovi kreveti kao jedan od osnovnih aduta imaju udobnost i nisu je žrtvovali zarad estetike.
 

Novi trendovi u dizajnu dečijih kreveta

Sve ovo, naravno, ne znači da su novi kreveti modernog dizajna neudobni. Ne samo dečiji kreveti, već sav nameštaj za dečije sobe, u novije vreme dobija dodatne elemente, čija je namena da na neki način pospeše kreativnost dece, ili njihovu motoriku. Tako komad nameštaja, pored svoje osnovne funkcije, postaje i svojevrsna sprava za igranje. Kao što smo već pomenuli, pitanje dečijih kreveta se u ovom slučaju razmatra iz jednog drugog ugla i namera je podstaći pozitivne emocije kod deteta. Ovime se rešava jedan drugi problem, problem osamostaljivanja, jer se pretpostavlja da će dete sa krevetom kojim je oduševljeno mnogo lakše prihvatiti činjenicu da u određenom trenutku večeri mora da se odvoji od svojih roditelja i da prenoći u svojoj sobi samo. Preko dana, pak, ova kreativna rešenja u izradi nameštaja omogućavaju da dečiji kreveti budu upotrebljni i za igru, a ne samo da čekaju veče i spavanje.