Pratite nas na
Početna strana > Blog > Lake i jeftine ideje za dekorisanje trpezarijskih stolova

Lake i jeftine ideje za dekorisanje trpezarijskih stolova

Trpezarijski stolovi su neretko najmasivniji komad nameštaja u trpezariji ili dnevnoj sobi. Bilo svojim dimenzijama, bilo svojim stilom, oni su uvek u centru pažnje kada uđemo u prostoriju, a i sama njihova uloga je da budu centralna pozornica svih dešavanja u dome. Naime, trpezarijski stolovi već vekovima imaju tu socijalizatorsku ulogu da budu mesto okupljanja čitave porodice, i to baš za vreme obeda.
 
Ovakvo zajedničko obedovanje je bilo jedna od najvažnijih praksi za očuvanje zajedništva, a trpezarijski stolovi tek sad, na početku 21, veka, možda malo značajnije gube svoju ulogu.
 
Ipak su i danas mesto okupljanja, ako ne svakodnevnog, ono bar povremenog. Naravno, trpezarijski stolovi su svedoci i svih većih i značajnih okupljanja u životu članova porodice.
 
I zbog svog estetskog izgleda i zbog  funkcije koju imaju, trpezarijski stolovi treba da budu dekorisani na adekvatan način.
 

Trpezarijski stolovi – trendovi za dekorisanje

 
Lepo dekorisanje ne mora nužno da znači da trpezarijski stolovi treba da budu pretrpani skupocenim detaljima. Niti je potrebno da ti detalji budu skupi, niti je poželjno da ih bude mnogo. Trpezarijski stolovi, a sa njima i itava trpezarija, izgledaće lepše ako budu bili uređeni u skladu sa čuvenom krilaticom „manje je više“.
 

Trpezarijski stolovi i staklene posudice

 
Posudice od prozirnog stakla, u svetlim nijansama zelene ili plave boje su uvek dobro i zanimljivo rešenje za dekorisanje stolova, naročito ako se uz njih izabere i odgovarajući cvet.
 
Kada je reč o samim posudama, to mogu biti ili vaze, ili dekorativne flašice i teglice, ali i svećnjaci i posude za mirišljave sveće. Interesantno može delovati staklena teglica neobičnog izgleda i u nekoj svetloj boji, u koju možete staviti jedan cvet. Ovalne prozirne posude od stakla sa svećom unutra su takođe lepa dekoracija.
 
Trpezarijski stolovi su nekada bili i mesto na kome su neizostavno stajali i lepi svećanjaci, pre svega da bi za stolom bilo dovoljno svetla. Kada je izvor svetlosti sa pronalaskom sijalice promenjen, svećnjaci su ostali dekorativni element. Oni su i danas jedan od najklasičnijih načina da se ukrase trpezarijski stolovi ili čitava prostorija.
 
U poslenje vreme prednost se ipak daje manjim predmetima, a ne onim masivnim i to važi kako za vaze, tako i za svećnjake. Na interesantan način možete da se poigrate i kombinujući nekoliko posuda iste boje, a različitog oblika i veličine. Dekorativni predmeti u grupi su popularni u poslenje vreme.
 
Možete i neku neobičnu flašu dekorisati i iskoristiti je da u nju stavite svet i rezultat će sigurno biti lako uočljiv i lep.
 

Ceveće na stolu

 
Ovime smo se dotakli još jednog divnog, a ne tako skupog načina za dekorisanje trpezarijskih stolova. To je svakako cveće. Njegova boja može biti u kontrastu sa vazom, ali u tonu sa nekim detaljem iz sobe.


 
Trpezarijski stolovi na kojima ima cveća daju utisak živosti i toplote, a koloritnost cveća utiče i na dobro raspoloženje. Prijatan miris cveća je svakako samo još jedan plus za ovu varijantu dekorisanja stolova.
 
Posvetite malo pažnje odabiru vaze, tako da ona bude u skladu sa uređenjem ostalih detalja u sobi i dugotrajno ste rešili pitanje dekorisanja stola. A opet, trpezarijski stolovi će poprimiti sasvim nov izgled ako posle određenog vremena jednu uspravnu sivu vazu zamenite prozirnom i zaobljenom vazicom, u kojoj se jasno vidi voda i čitava biljka. Ulaganje u ovu promenu je zaista jeftino, jer interesantne posude možete naći na pijacama i prodavnicama jeftinih predmeta. Međutim, ako ih stavite na pravo mesto i u pravoj kombinaciji, trpezarijski stolovi mogu da izgledaju kao na filmu.
 

Trpezarijski stolovi kao pravo mesto za voće

 
Ako već kuujete voće da biste ga jeli, zašto ga krijete po ostavama i frižiderima. Kupite lepu činiju ili pletenu korpu i stavite u nju narandže. Limun možete staviti u plitku svetlo plavu činiju i njegova žuta boja će u toj kombinaciji dati divan efekat.
 
Ako je prostorija uređena u tradicionalnom i klasičnom stilu, lepo će se uklopiti korpa za voće.
 
Trpezarijski stolovi tako na lak i praktičan način mogu da budu dekorisani, a čitava prostorija će da dobije novu notu.