Pratite nas na
Početna strana > Blog > Kreveti na sprat: prednosti, mane i strahovi

Kreveti na sprat: prednosti, mane i strahovi

Kreveti na sprat se uglavnom dovode i vezu sa decom i dečjim sobama. Ali to ne mora da bude nužno tako i kad ovo kažemo ne mislimo na vosjku i kasarne. Naime, kreveti na sprat mogu biti veoma funkcionalno rešenje i za odrasle, u stanovima ili prostorijama koje imaju manjak prostora. Sve su popularniji kreveti koji zauzimaju ceo jedan zid sobe, a u zavisnosti od veličine zida, tu mogu da budu smeštena i četiri kreveta. Dakle, cela porodica na minimalnom prostoru. Drugi, pak, takve krevete predlažu za gostinske sobe, gde ćete veliki broj gostiju smestiti na minimalnom prostoru.

Nema sumnje da kreveti na sprat mogu da budu pravi odgovor na nedostatak prostora. Ljudi se za njih odlučuju pre svega kako bi obezbedili više prostora za igru ili rad svojoj deci. Dva odvojena kreveta često mogu da dovedu do toga da se soba svede na krevete sto i tesnan prostor između njih. Nekad, kad su deca sve svoje slobodno vreme provodila na ulici ili u dvorištu, to je  još i moglo da se ignoriše, jer vam za spavanje ne treba ništa sem kreveta, kao što vam ni za pisanje domaćeg zadatka ne treba mnog prostora.

Ali sada je to prosto nemoguće, naročito u velikim gradovima i naročito kod manje dece. U takvim slučajevima soba je svet deteta, tu provodi najveći deo dana, tu spava, tu se i igra. Kreveti na sprat su upravo relikvija takvog načina života. Smišljeni su u nuždi, a ideja može da bude itekako praktična. Zaista je lepo biti u mogućnosti da svakom detetu obezbedite posebnu sobu, ali za veliki broj građana je to samo san, manje ili više dostižan. Kao i sve drugo, nedostatak prostora može biti iskorišćen i za neke pozitivne stvari. Deca dele jednu prostoriju, zajednički životni prostor, kao što će raditi i u većem delu života. To je svojevrsna škola o suživotu, škola socijalizacije i zajedništva. Zato su kreveti na sprat za mnoge sada odrasle ljude jedan od simbola detinjstva.


Kad se pretera, kreveti na sprat gube smisao

U nastojanju da pokažu svoju maštovitost, mnogi dizajneri ovakvih kreveta umeju i da preteraju. Nekad su to i sami roditelji, koji puste maštu na volji i skiciraju nešto što se kasnije pokaže kao glomazna šklopocija. Kao i sve druge dobre ideje, kreveti na sprat su vremenom stilski i funkcionalno usavršavani, doterivani. Tako su vremenom od dva dušeka, poprečnih lajni koje ih drže i dasaka koje ih uokviruju, sa malim drvenim merdevinama pride, nastali kreveti na sprat koji imaju fioke, stepenice, stalažice i tako dalje. Naravno, kreveti na sprat, odnosno taj termin, ne odnosi se uvek na dva ležaja koji zauzimaju prostor jednog. Može to biti i poseban kutak sobe, koji dole ima redni sto sa stalažicama, a gore dečji ležaj. Kako god, često se sa dodacima pretera. U želji da se merdevine modernizuju, naprave se stepenice koje onda zauzmu pola sobe i tako dalje.

A kreveti na sprat su uvek povezani i sa strahom od padanja sa njih. Srećom, izmišljene su ogradice.