Pratite nas na
Početna strana > Blog > Kreveti na sprat i njihove prednosti

Kreveti na sprat i njihove prednosti

Svima je jasno zašto su kreveti na sprat nastali. Ideja je da se što veći broj ljudi smesti na određenom prostoru. Nekome je na pamet palo da pored širine i visine prostorije iskoristi i njenu visinu. Dakle, trodimenzionalni pogled na problem smeštaja izrodio je krevete na sprat kao rešenje.

Ni do današnjih dana nemamo mnogo praktičnijih odgovora na ovu temu, naročito ako imamo u vidu da ležajevi koji stoje uspravno uz zid preko dana, a noću se uz pomoć određenog mehanizma spuštaju, nisu još uvek dovoljno zaživeli ni u svetu, niti kod nas. Mehanizam za spuštanje i podizanje je nešto što može da zakaže i tako obesmisli čitav izum, a i na uštrb udobnosti se više pažnje moralo posvetiti izgledu, zbog toga što ovakvi ležajevi kada nisu rasklopljeni ne bi ni trebalo da izgledaju kao krevet, već jednostavno kao deo zida sobe.

S druge strane, kreveti na sprat ne skrivaju da skrivaju da su kreveti, ne mogu potpuno da „nestanu“ iz prostorije, ali mogu da uštede prostor tako što ćete na površini koju bi zauzeo jedan ležaj vi smestiti dva.


Kreveti na sprat Karakteristični za dečije sobe

Obično se, kada se pomenu kreveti na sprat, najpre pomisli da dečije sobe. Tačno je da su kreveti na sprat često namenjeni upravo deci i njihovim sobama. Roditelji se na ovakvo rešenje odlučuju zbog toga što ne mogu da za dvoje dece obezbede zasebnu sobu za spavanje. Pored toga, ako bi u jednu sobu stavili dva kreveta, sigurno je da bi se suočili sa nedostatkom prostora za nešto drugo. A u dečijoj sobi bi ipak trebalo da bude prostora, bilo za igru, bilo za rad. Koliko je važno da deca imaju svoj poseban kutak za spavanje, toliko je važno da imaju i svoj radni sto kada budu pošli u školu. Prostor koji će zauzeti sto taman možete da uštedite time što ćete umesto dva kreveta u dečiju sobu staviti krevet na sprat.

U krajnjoj liniji, ukoliko u budućnosti bude bilo potrebe, kreveti na sprat se mogu odvojiti i postati dva potpuno odvojena i potpuno funkcionalna kreveta. Nije nemoguće i da završe u različitim prostorijama, pa čak i različitim stanovima, nastavljajući da odrađuju svoj radni vek kao dva posebna ležaja.


Neopravdan strah od kreveta na sprat

Mnogi strahuju da sa gornjeg ležaja kod kreveta na sprat postoji rizik da onaj koji spava u snu padne na pod. Međutim, modeli većine proizvođača imaju odgovarajući zaštitnu ogradu, koja takve „izlete“ onemogućava. Neki se plaše tako visokog ležaja, a zaboravljaju da, recimo, sa običnog kreveta nikada nisu pali, iako na njemu čak i nema nikakve ograde, tako da je malo verovatno da će sa krevetom na sprat biti drugačije.


Kreveti na sprat van dečijih soba

Kreveti na sprat možda najčešće asociraju na dečije sobe, ali svakako nisu rezervisani samo za njih. Jer njihova praktičnost omogućava primenu gde god je potrebno obezbediti ležaj za veliki broj ljudi. U novije vreme često ih možemo videti u hostelima. Ova se vrsta biznisa tokom poslednje dekade naglo razvila i kod nas, a mnogim turistima je tako obezbeđen povoljan smeštaj. Uz pomoć kreveta na sprat u jednoj prostoriji prenoćiće više ljudi, neće im biti dosadno, a dobiće mnogo nižu cenu.