Pratite nas na
Početna strana > Blog > Kako urediti trpezariju

Kako urediti trpezariju

Trpezarija je pravo mesto porodičnog okupljanja, bez obzira na to što na nju često ne gledamo na taj način. Tako, kada na red dođe sređivanje stana, kupovina novog nameštaja, krečenje ili nešto slično, uvek će dnevna soba ili kuhinja imati prednost u odnosu na trpezariju. Međutim, uloga trpezarije u svakom domu je vrlo bitna, naročito u pogledu održavanja dobrih međusobnih odnosa među članovima porodic, ali i sticanja zdravih navika. Trpezarijski stolovi su središte svih lepih okupljanja, bilo da se radi o redovnom okupljanju ukućana za vreme ručka, ili o dolasku dragih gostiju nekim posebnim, svečanim povodom.
 
Pokazalo se da je zajedničko porodično obedovanje od velikog značaja za vaspitanje dece i za harmoniju u porodici. Naime, deca koja redovno ručaju sa svojim roditeljma steći će mnogo zdravije navike kada je reč o načinu ishrane. Trpezarijski stolovi sa pravim i kompletnim ručkom na svakoga ostavljaju neizbrisiv trag, pa navika o pravilnoj ishrani ostaje do kraja života. Pored toga, ovakva okupljanja su dobra i zbog toga što članovi porodice ostaju bliski i otvoreni jedni prema drugima. Upravo je ovo razlog da na trpezariju počnemo da gledamo drugim očima.
 

Trpezarijski stolovi – glavni deo trpezarije

Trpezarijski stolovi svakako moraju da zauzimaju centralno mesto u prostoriji, a pored njih svaka trpezarija bi morala da ima još samo trpezarijske stolice i jednu komodu. Sve ostalo nije neophodno i zavisi od toga koliko prostora imate i kakav enterijer, odnosno stil volite.
 
Kada su u pitanju trpezarijski stolovi, bitno je da znamo da će od njihovog izbora mnogo toga zavisiti. Birajte ih u skladu sa svojim potrebama, ali i u skladu sa svojim mogućnostima, tačnije sa veličinom trpezarije. Ukoliko je vaša porodica mala ili ne broji više od uobičajena četiri člana, onda nema potrebe da kupujete velike stolove. Za slučaj da vam zatreba veći sto, kada vam dođu gosti, svakako su najbolje rešenje trpezarijski stolovi na razvlačenje. Oni će vam omogućiti dodatna mesta za stolom, ali samo onda kada je to potrebno. U „redovnim“ okolnostima ćete ponovo imati sto manjih dimenzija. I uopšte, prevelik sto će učiniti da vaša trpezarija izgleda loše i haotično.

 
Najčešći su pravougaoni drveni trpezarijski stolovi, ali i okrugli i ovalni stolovi mogu da budu vrlo praktični. Nekada se na okrugli sto gledalo kao na simbol jednakosti. Običaj je bio da, kod pravougaonih stolova, osoba sa najvišim statusom sedi u čelu. Okrugli sto je izum koji je među prvima pokazao da smo svi jednaki.
 
Trpezarijski stolovi uvek treba da budu na sredini trpezarije, a da oko njih ima dovoljno prostora za nesmetano kretanje i za ustajanje. Trpezarijske stolice birajte u skladu sa stolom. Imajte na umu da prevelike stolice mogu da vam naprave problem i da učine trpezariju nefunkcionalnom. Obratite pažnju na naslone za ruke, jer oni pružaju veliki komfor, ali takve trpezarijske stolice zauzimaju više prostora.
 
Glavni izvor veštačke svetlosti u trpezariji treba da bude iznad stola. Trpezarijski stolovi moraju da budu dobro osvetljeni, kako bi se oni koji sede za stolom bolje videli i kako bi se stvorila atmosfera otvorenosti.
 
Komoda u trpezariji će vam takođe biti od koristi, jer pribor za jelo i razno posuđe moraju da vam budu pri ruci. Vaza sa cvećem će uvek biti dobar detalj u trpezariji, a možete je ukrasiti i podmetačima i drugim detaljima u jarkim bojama. Na jedan od zidova slobodno stavite neku sliku sa vedrim i veselim motivima, ili jednostavno obojite jedan zid drugačije. Boja zidova bi trebalo da bude nežna i svetla, kako bi omogućila pravi mir i opuštenost prilikom obedovanja.
 
Pored svih ovih detalja, trpezarijski stolovi ipak ostaju centralno mesto ove prostorije. Trpezarijski stolovi, to jest njihov oblik, stil i materijal koji je korišćen u izradi, potpuno određuju izgled prostorije, bez obzira na ostale detalje.