Pratite nas na
Početna strana > Blog > Kako naći pravu nijansu za zidove

Kako naći pravu nijansu za zidove

Izbor boja za zidove vašeg doma nije samo estetsko pitanja, mada ga uglavnom posmatramo na taj način. I zaista, u estetskom smislu izbor boja može u potpunosti da promeni prostoriju, toliko da je čak teško i poverovati da je reč o istom prostoru. Boju za zidove biramo na osnovu boje nameštaja u sobi, na osnovu toga čemu nam služi ta prostorija i, na kraju, na osnovu naših ličnih afiniteta i ukusa. Sigurno ste se nekada i sami uverili kako prostorija okrečena u belo deluje veće, prostranije nego što je delovala dok je bila u nekoj tamnijoj boji.


 
Ali ono što je bitno da znamo je da boja zidova neće uticati samo na to da li se soba nama ili nekome drugome dopada ili ne. Reč je o tome da boje mogu da utiču na raspoloženje i to u prilično velikoj meri. O ozbiljnosti ove tvrdnje dovoljno govori činjenica da postoji nešto što se zove hromoterapija ili terapija bojama. I nije reč o nekakvoj novotariji, s obzirom na to da su se ovakvi tretmani koristili u većem delu antičkog sveta, o čemu postoje i zapisi.
 

Zašto je plafon uvek beo


Tamno obojeni plafoni čine prostoriju mračnom. Bez obzira na kvalitet vašeg osvetljenja, prostor će uvek delovati mračno kada je plafon obojen nekom od tamnih nijansi. Takođe, ovo će učiniti da tavanice izgleda nešto niže, pa može da se izazove osećaj skučenosti. Kod prostorija sa visokim plafonima ovo je manje izraženo.

S druge strane, ono što je nekada bilo jedino rešenje, danas je sve ređe – beli zidovi. Prava je retkost videti dom ili bar prostoriju u kojoj su danas svi zidovi beli. Iako ova boja „osvetljava“ prostoriju, ona može da je učini ispraznom i monotonom, pa se obično kombinuje sa bar jednim zidom koji neće biti beo.
 

Koja boja je pogodna za koju sobu


Različite boje različito utiču na raspoloženje. Ne samo boje, već i nijanse jedne iste boje različito deluju na nas. Tako nas, na primer, svetlo plava boja umiruje, dok tamne nijanse mogu da nas odvedu u depresivno raspoloženje. Ono sa čime gotovo nikada nećete pogrešiti su neutralne boje. Ako volite svetle prostorije, a ipak ne želite da zidovi ostanu beli, možete izabrati neku bež nijansu. U dnevnoj sobi obavezno boju usklađujte sa nameštajem. Bilo koja boja koja vam se dopada dovešće do nesklada ako se ne slaže lepo sa nameštajem. S obzirom na to da u dnevnoj sobi provodimo najviše vremena, važno da je da za nju izaberemo pravu nijansu. Preporučuje se da zidove obojite u neku pastelnu nijansu. Jedan od zidova slobodno obojite u neku jarku boju koja vam se dopada, ili ga ukrasite nekom lepom nalepnicom za zid.
 
Kada je reč o spavaćoj sobi, izbegavajte boje kao što je crvena, koje deluju uznemirujuće. Kako bismo s što bolje pripremili za san i za dobro spavanje, pogodno je da budemo okruženi prijatnim tonovima. Za spavaću sobu možete da koristite neutralne nijanse plave boje, ili pomenutih plave i bež. Bitno je usladiti boju zida sa bojom vašeg bračnog kreveta , naročito ako ima uzglavlje.