Pratite nas na
Početna strana > Blog > Kako da se stolovi i stolice savršeno uklapaju u prostoriju

Kako da se stolovi i stolice savršeno uklapaju u prostoriju

Nije retkost da u nekom domu budu prelepi trpezarijski sto i stolice, ali da ljudi koji tu borave vrlo brzo shvate da to ipak nije pravi nameštaj za njihov dom, I tu se ne radi samo o uklapanju boja i stilove, već pre svega o funkcionalnosti. Dakle, kada se kupuju stolovi i stolice trebalo bi najpre znati gde tačno želimo da ih stavimo. Ne samo u koju prostoriju, nego tačno na kom mestu u toj prostoriji. Stolice i stolove ne možemo posmatrati u salonu nameštaja ili na nekoj internet prodavnicu samo kao takve kakvi su tu, jer će oni u nekoj našoj sobi možda poprimiti sasvim drugi „ton“. Kao i u bilo čemu drugom, kod uređenja stana takođe moramo paziti na kontekst. Kada neko izvuče rečenicu ili deo rečenice iz konteksta, ona sama može da dobije sasvim drugačije značenje, a samim tim i tumačenje, od onoga koji zaista ima. Verovali ili ne, tako je i sa najobičnijom stolicom, iako nije uobičajeno da je posmatrammo tako studiozno.
Ipak ne treba ni previše strahovati i kompikovati, ali je zaista poželjno u ibzir uzeti neke parametre koji će nam pouzdano reći da li su neke stolice i stolovi za nas ili nisu.
 

Gde planirate da budu stolovi i stolice

Lako se može dogoditi da pogrešite ukoliko krenete u kupovini nameštaja, a da pre toga niste taćno utvrdili gde želite da taj komad nameštaja stavite. Ako imate pregršt slobodnog prostora u tom stanu, to onda i nije toliko strašno, jer ćete relativno lako moći da nešto „iskombinujete“. Ali kako se smanjuje taj manevarski prostor, smanjuje se i mogućnost da se dođe do nekog praktičnog rešenja, do rasporeda koji će biti i estetski fin, ali i funkcionalan. U vezi sa ovim postoje rezličiti pogledi, naravno. Nego više pažnje posvećuje estetici, dok su drugi prinuđeni da naročitu pažnju obrate na funkcionalnost, jer im je svaki kvadrat bitan. Najpreporučljivije je, kao i uvek, naći srednje rešenje.

Prilikom izbora nameštaja pre svega se vodite tim kojim kutkom prostorije raspolažete, koliki sto ili stolice želite (koliki sto vam je zapravo potreban). Ako ste doneli dobru odluku u vezi sa rasporedom, asutomatski smanjujete mogućnost da kupite nameštaj koji se neće uklopiti u ostatak prostorije. Dakle, znate gde želite da stavite sto i stolice, pa shodno tome znate i koje dimenzije nameštaja da odaberete.

Imajte na umu i oblik nameštaja, ne samo dimenzije, odnosno kvadraturu. Pravougaoni stolovi svakako jesu najzastupljeni i oni su neka vrsta „klasika“. Ipak bi trebalo računati i na to da na nekom malom prostoru okrugli stolovi mogu biti dosta praktičniji, kada je u pitanju racionalnija upotreba prostora. Oko okruglih stolova je mnogo lakše kretati se.
 

Ostavite dovoljno prostora za stolice

Nemojte da se „preračunate“ pa da odaberete sto koji se uklapa u željeni prostor po dimenzijama, ali da kad mu se pridodaju stolice to izgleda sasvim drugačije – prenatrpano i haoatično. Računajte na to da je potrebno da između stola i nekog drugog predmeta ili zida bude bar osamdeset santimetara, kako bi tu nesmetano mogla da se stavi stolica i da neko može na nju da sedne i sa nje da ustane bez većih problema i bez udaranja u sto i prosipanja čaša i tanjira po ostalim ljudima koji su za stolom. Ako vam je sto manji, nemojte ga opkoljivati masivnim stolicama, jer će ga one učiniti još manjim.