Pratite nas na
Početna strana > Blog > Kako da osvežite svoju trpezariju

Kako da osvežite svoju trpezariju

Zbog toga što je gotovo u svakom momentu tokom dana neko od članova porodice zauzet, sve češće jedemo sami, s nogu, na brzaka, bilo u kuhinji ili negde van kuće. U takvim okolnostima trpezarijski stolovi ostaju prazni, čekajući neki vikend, slavu ili kakav drugi posebni povod da se čitava porodica okupi na ručku ili večeri.
 
Trpezarija, a sa njom trpezarijski stolovi, kao da sve češće bivaju nekako skrajnuti. Brže je i lakše prezalogajiti nešto na licu mesta, u kuhinji, nego nositi sve do trpezarije i posle vraćati nazad. Međutim, lepše je obedovati za trpezarijskim stolom i u društvu.

 
Uz nekoliko malih trikova možete oživeti trpezariju , osvežiti je i „namamiti“ ukućane da se u nju vrate i da se više potrude kako bi prisustvovali zajedničkom obedu. Kada jednom ponovo iskuse draž takvog okupljanja, sigurno će sa tom praksom nastaviti kad god je moguće.
 

Unesite što više svetla

 
Razmaknite zavese i počnite. Trpezarijski stolovi bi trebalo da budu dobro osvetljeni, a ako nemate dovoljno dnevne svetlosti onda neka luster bude tačno iznad stola.
 
Iako lusteri polako bivaju zamenjeni takozvanim plafonjerama, u trpezarijama su još uvek u modi. Lusteri i trpezarijski stolovi se dobro slažu. Potrebno je da luster u trpezariji bude nešto niži nego što bi bio u drugim prostorijama. Tako će sto biti osvetljen, a nikome neće smetati nisko spušteni luster, jer se nalazi na mestu gde niko ne prolazi.
 
Možete nabaviti i neki novi luster, modernijeg izgleda. Nije neophodno da bude skup. Ova mala promena će značajno osvežiti prostoriju.
 

Rustični trpezarijski stolovi su u modi

 
Masivni drveni trpezarijski stolovi, koji na prvi pogled izgledaju kao da su grubo tesani i stari već neko vreme su ponovo u modi. Međutim, takvi trepazarijski stolovi zahtevaju zaista mnogo prostora.
 
Klasični trpezarijski stolovi su sasvim dobro rešenje. Oni su izrađeni takođe od drveta, koje je ipak nezamenljivo kada je u pitanju materijal za nameštaj. Ako hoćete da napravite promenu, slobodno ofarbajte svoj stari sto u belo. Trpezarija će prosto oživeti.
 

Različite trpezarijske stolice kao dobar trik

 
Iako je skoro pravilo da trpezarijski stolovi i trpezarijske stolice idu u kompletu, mnogi koji se bave uređenjem enterijera u poslednje vreme preporučuju upravo suprotno.
 
Dok stolice istog stila i boje kao trpezarijski stolovi deluju otmeno, ali i previše formalno, različite stolice utiču na to da prostorija deluje toplije, opuštenije i nekonvencijalno. Zato, umesto da se brinete što nemate četiri iste stolice, iskoristite to kako biste popravili atmosferu u trpezariji. Ukoliko su vam neke od starih stolica oštećene, iskoristite to da ih presvučete nekim drugačijim materijalom, koji će ih učiniti različitim od ostalih.