Pratite nas na
Početna strana > Blog > Kako da mali stan izgeda veće

Kako da mali stan izgeda veće

Moguće je naći mnogo tekstova koji svojim naslovom nude savete da mali stan postane veći. Međutim, mali stan će uvek ostati mali stan i ne možete ga povećati nekim trikom, a da to nije zastaklivanje terase ili zauzimanje vešernice. Ali zato možete uz pomoć nekih trikova učiniti da mali stan ne stvara osećaj skučenosti, to jest da izgleda nešto veće nego što zaista jeste. Da bi se ovo postiglo potrebno je pre svega racionalno koristiti prostor, ali i upotrebiti neke trikove u vezi sa osvetljenjem i bojama.


Najzgodnije je stan adaptirati prateći ove principe još prilikom prvog opremanja, odnosno prilikom useljavanja. Nije retkost da ljudi kada se useljuju u stan ili ga opremaju, krenu u „stihijsko“ kupovanje nameštaja i još kojekakvih sitnica i učine prostorije prenatrpanim. Drugi, pak, malo po malo kupuju dodatne predmete za stan, koje često koriste samo u početku, a kasnije pokušavaju da im nađu neko mesto na kome će što manje smetati. Sigurno poznajte nekog ko je sa mnogo entuzijazma kupio nešto poput sobnog bicikla, a sada mu služi za kačenje veša, ili kao dodatno mesto za sedenje kad dođu gosti. Dakle, nulti savet, ili predsavet za uređenje malog stana bi bio upravo to – ne kupovati stvari koje vam nisu potrebne. Ako želite da napravite neke promene u već opremljenom stanu, bacite malo pogled na to šta sve imate, kada ste ga i da li ste ga koristili, da li biste mogli da ga prodate,  da ga date nekome, ili ga odložite na neko drugo mesto.


Svetlost

Mali stan izgleda još manje ako je mračan. Potrudite se da sve bude postavljeno tako da što više prirodne svetlosti može da uđe u stan, ali i da veštačka svetlost bude dobra i nezaklonjena. Bitno je da svetlost koja ulazi kroz prozor ne bude zaklonjena nekim komadom nameštaja. Takođe je bitno da prilagodite i zavese ovom zahtevu. Teške i neprozirne zavese zamenite nekim više prozirnim, a razmotrite i mogućnost da zavese potpuno uklonite.


Ogledala

Ovo je prastari, ali čini se još uvek nenadmašni trik kada je reč o stvaranju utiska da je prosorija velika. Pored toga, ogledala reflektuju dnevnu svetlost i tako pojačavaju osvetljenost prostorije. Ukoliko imate američki plakar, koji je takođe dobar saveznik u uštedi prostra, stavite veliko ogledalo na čitavu njegovu prednju stranu. To možete uraditi i sa vratima bilo kog drugog plakara. Kad smo već kod optičkih varki, nabavite ona ogledala koja sužavaju, kako biste i sami bili zgodni i vitki.


Multifunkcionalan i nameštaj na rasklapanje

U svetu sve popularniji postje multifunkcionalni nameštaj. Njegovi kreatori se trude da mu daju i višestruku namenu, i male dimenzije, ali i lep izgled. Dizajneri ko dizajneri, umeju malo i da preteraju u tome, ali ideja sama po sebi je vrlo zanimljiva i verovatno će postati mnogo prihvaćenija. Do tad ostaje konvencionalno rešenje, odnosno rasklopiv nameštaj, kao što su na primer trpezarijski stolovi sa mehanizmom za razvlačenje . Po potrebi mogu da se povećaju, ali kada se ne koriste za obedovanje ostaju u svojoj manjoj dimenziji i zauzimaju mnogo manje prostora.