Pratite nas na
Početna strana > Blog > Kako da dečija soba bude urednija

Kako da dečija soba bude urednija

Svi roditelji veruju da ne postoji veći lom od onog koji njihova deca svakodnevno prave u svojim sobama, rasipajući sva moguće igračke po podu. Kada se umore od sređivanja, roditelji se malo naljute i povise ton uz naredbu deci da se soba očisti.
 
Ovo je tema razgovora i posle svakog rođendana, uz objašnjenje: „Više nisi mali/mala i sada moraš da vodiš računa o svojoj sobi i svojim stvarima“. Retko kada to disciplinovanje daje rezultate duše od dva dana.
 
Postoji nekoliko sitnica koje treba da uradite kako biste pomogli deci da lakše drže svoju sobu urednom. Omogućite im ovo i sigurno će biti vidno bolje.
 

Spustite se na dečiji nivo

 
Ovde ne mislimo na ponašanje, već zaista na visinu. Prilikom izrade nameštaja za dečje sobe, proizvođači (a i roditelji) zanemare bitnu stvar – visinu deteta. Potrudite se da imate što više polica, kutija, komodica i fioka koje će biti postavljene dovoljno nisko da ih deca mogu dohvatiti. Iznenadiće vas koliko soba izgleda drugačije ako kleknete na pod i osvrnete se. Sve će vam delovati veliko, a upravo takav pogled imaju i vaši mališani.


 
Neka vrata na ormarima budu lagana i neka mehanizam za otvaranje bude ispravan. Ako želite da vaše dete uredno okači svoju jaknicu na ofinger, onda mu obezbedite dovolno mali ofinger oko koga može da se okači mala dečija jakna i dovoljno nizak stalak. Verujete da će deca umeti to da cene.
 

Prostor za šaranje

 
Da zidovi ne bi bili šareni, obezbedite deci „umetnički kutak“. Poslužite se malim trikom i zid od poda pa do visine od jednog metra obložite materijalom po kome se može crtati. Neka zid bude velika školska tabla. Možete zaista staviti tablu i smanjićete rizik da i zidovi budu šareni.
 

Odozdo naviše

 
Po ovom principu treba organizovati dečiju sobu. Sve što se koristi često neka bude na podu ili nisko na policama i u kutijama. Sve ono što se ne koristi svaki dan ili što vi ne želite da bude detetu pri ruci podignite visoko. Isto važi i za sređivanje ormara. Ako želite da izbegnete haos u njemu, tokom zime letnje stvari podignite gore, a neka „pri ruci“ bude ono što će mu tad trebati. I budite realni – ne stavljajte previše garderobe, pa će biti i manje haosa.