Pratite nas na
Početna strana > Blog > Dušeci su najbitniji za dobar san

Dušeci su najbitniji za dobar san

Za dobar san od velike važnosti je udobnost ležaja. S tim u vezi možemo zaključiti da su dušeci, kao podloga za spavanje, mnogo bitniji od izgleda, veličine ili tipa samog kreveta. Dobar i redovan san odgovarajuće dužine je vrlo bitan za zdravlje svakog čoveka. Nedostatak ili potpuni izostanak sna i spavanja itekako ima uticaja na zdravlje organizma, ali čak i redovan san može da prouzrokuje probleme ukoliko je nekvalitetan. Ljudi koji nemaju pravi i kvalitetan noćni odmor posledice toga osećaju tokom čitavog dana, kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu. Najjednostavnije rečeno, dolazi do umora, a umor dalje prouzrokuje nervozu, razdražljivost ili nedostatak koncentracije, pa čak i depresiju. Posebna je priča koliko je pospanost opasna za osobe koje su za volanom, ali i za ostale učesnike u saobraćaju. Veliki broj tragičnih saobraćajnih nesreća biva izazvan upravo činjenicom da je neko zaspao za volanom. Bez obzira na to što postoje zagovornici teze da dok spavamo zapravo traćimo svoje vreme, to je daleko od istine.

Interesantno je da su neka istraživanja pokazala kako je osobama ženskog pola potrebno više sna nego muškarcima. To se objašnjava time da je mozak žena tokom dana, u budnom stanju, nešto aktivniji nego li mozak muškaraca, pa mu je samim tim potrebno i više vremena kako bi se odmorio.

Kao posledica ove činjenice, smatra se da nedostatak sna kod žena može izazvati i mnogo ozbiljnije posledice po zdravlje.

Kako bi se nesanica izbegla, potrebno je pridržavati se određenih pravila. Najbanalniji ali i najlogičniji potez jeste odlaziti u krevet na vreme. Naime, neko uobičajeno vreme potrebno za spavanje je osam sati u toku jednog dana, s tim da ovo značajno varira od osobe do osobe i najčešće se smanjuje s godinama, tako da je mnogim starijim ljudima potrebno manje sna.

Uz ovo, nikako nije preporučljivo odlaziti na spavanje neposredno posle jela. Pored toga što se na ovaj način povećavaju rizici od srčanih oboljenja, pun stomak će uticati i na kvalitet sna, pa ćete se probuditi siti ali ne i naspavani.

Na kraju, ali možda i najvažnije, bitno je da imate kvalitetnu podlogu za spavanje. Dušeci određuju kvalitet sna i ako dušeci nisu kvalitetni, čak ni pridržavanje svih ostalih pravila neće omogućiti udobno spavanje.

Dučeci pružaju potporu telu prilikom spavanja i tako mu omogućavaju da se potpuno opusti i odmori tokom noći. Neudobni dušeci ne mogu to da pruže, pa se neki delovi tela ostaju napeti i posle osmočasovnog spavanja. Bolovi u leđima i vratu se najčešće negativne pojave koje izazivaju neudobni dušeci.

Zato je potrebno obratiti posebnu pažnju na kupovinu dušeka. U ponudi su različiti modeli, od različitih materijala, a svi imaju svoje prednosti i mane. Ipak, najbolje je da se dušeci isprobaju ukoliko je to moguće, kako biste se uverili da li vam odgovaraju. Naime, individualno je kome će šta odgovarati.
 

Tvrdi ili meki dušeci


Ne može se reći da je neki dušek sam po sebi preterano tvrd ili preterano mek. Da li će neki dušek biti odgovarajućć za vas zavisi i od vaše potrebe, želje, pa i telesne težine. Logično je da će osobi koja ima malu telesnu težinu neki dušek biti tvrđi i neudobniji nego li osobi koja ima stotinak kilograma. Dakle, reč je o individualnoj stvari. Ali postoji način da se proveri da li vam dušek odgovara ili ne. U slučaju da kada ležite na leđima dušek ne prati liniju vaših leđa, to znači da je previše tvrd. Ako kada ležite na leđima ostaje prazan prostor između njihovog donjeg dela i podloge za spavanje, očigledno je da dušek nije odgovarajuć. To možete da proverite tako što ćete podvući ruku ispod leđa i ako možete da je podvučete ispod leđa, dušek je previše tvrd za vas i ne pruža vam dobru potporu, tako da će vam taj deo leđa biti opterećen tokom čitave noći. Isti je slučaj i ako ne spavate na leđima, već na boku, samo što će drugi deo tela biti onemogućen da se opusti i odmori. Takođe, tvrdi dušeci stvaraju jak pritisak na pojedine tačke tela, što nepovoljno utiče na cirkulaciju krvi.
Podjednako su neudobni i previše meki dušeci. Kada spavate na njima, vaše telo jednostavno tone i položaj tela postaje nepravilan, što izaziva bolove u leđima ili vratu. Iako se u prvi mah čini da od suviše mekog dušeka ne može biti neke štete, posle dužeg spavanja počinju da se osećaju posledice. Sem toga što ne obezbeđuju dobru potporu telu, ovakvi dušeci zadržavaju toplotu i vlagu, jer nema dobre cirkulacije vazduha. Da li su dušeci suviše mekani možete proveriti tako što ćete probati da se sa jednog boka okrenete na drugi. Ako to ne možete da uradite sasvim lako i osećate kako vaš karlični deo „tone“, sigurno je da taj dušek nije za vas.
 

Dušeci sa žičanim jezgrom


Dušeci sa žičanim jezgrom su najrasporostranjeniji i to ne samo kod nas, već i u čitavom svetu. Ako su urađeni na kvalitetan način, kod pouzdanih proizvođača, dušeci sa žičanim jezgrom mogu vrlo dugo da vam obezbede sasvim solidnu udobnost. Njihova trajnost zavisi od kvaliteta žičanih opuga, a udobnost od kvaliteta materijala kojim su opruge obložene.
 

Dušeci od memorijske pene


Moderni dušeci, koji su počeli da preuzimaju primat, izrađuju se od poliuretanske pene . Pored toga što obezbeđuju izuzetnu potporu telu i pružaju maksimalnu udobnost, oni su i perivi, otporni na grinje, plesni i sprečavaju razvoj bakterija. Dakle, sa zdravsvenog stanovišta i stanovišta higijene, ovakvi dušeci su daleko ispred svojih prethodnika. Poliuretanska pena je napravljena od ogranskih materijala, što je takođe bitan ekološki faktor. Ono što im je glavna karakteristika je to da se savršeno prilagođavaju obliku tela onoga koji na njima spava, pa otuda i naziv „memorijski“. Ovi dušeci mogu da budu različite tvrdoće, a čak se mogu izrađivati prema specifičnim potrebama.

Lateks pena je još jedan materijal dobijen prirodnim putem, koji se koristi za izradu kvalitetnih dušeka. Oni su vrlo elastični i imaju dugašak vek trajanja. Sa higijenskog aspekta, dušeci od lateks pene su na najvišem nivou, a u sebi sadrže kanale koji regulišu nivo temperature i vlage.