Pratite nas na
Početna strana > Blog > Drveni trpezarijski stolovi za sva vremena

Drveni trpezarijski stolovi za sva vremena

Tokom poslednje decenije i do nas stižu svetski trendovi u uređenju trpezarija, koji se dobrim delom zasnivaju na tome da se promene trpezarijski stolovi. Dok su nekada drveni trpezarijski stolovi bili jedini mogući, to jest jedini koje ste mogli kupiti.
 
Pre svega, promenili su se materijali od kojih se prave trpezarijski stolovi. Stakleni trpezarijski stolovi, pa čak i plastični ili metalni sve češće se mogu videti i u salonima nameštaja, ali i u domovima. Novi materijali su doneli osveženje u izgledu enterijera, ali je ovaj talas relatino kratko trajao.
 

Stolovi od drveta su „klasika“


Bez obzira na nove tendencije, trpezarijski stolovi od drveta su i dalje najzastupljeniji, ali i najtraženiji. Potražnja za ovakvim stolovima nikada se nije ni smanjivala i potpuno je jasno da su oni pravi klasik u svojoj kategorije. Više je razloga za to, a jedan od glavnih je što dro prosto odiše tolinom i širi je na čitavu prostoriju, što je u ovom slučaju trpezarija. Ovaj materijal „sa dušom“ uvek daje poseban ton domu i taj ton nije samo estetski i ne odnosi ne samo na prirodnu šaru drveta, već i na atmosferu kojom odiše prostor oplemenjen drvetom.

 
Takođe, drveni trpezarijski stolovi se na lak način mogu uklopiti sa ostalim komadima nameštaja, ili obratno, ostali nameštaj u trpezariji možete lako ukopiti sa drvenim stolom.
 
Na kraju, ono čime su se drveni trpezarijski stolovi dokazali tokom prethodnih (slobodno možemo reći) vekova je trajnost. Kvalitetno napravljeni stolovi od drveta trajali su i traju decenijama i bili su mesto okupljanja više generacija u jednoj porodici. I čini se, što su stariji, to su odisali većom toplinom.
 

Drveni stolovi u modernim trpezarijama


Trend stavljanja trpezarijskih stolova http://www.mojdom.rs/trpezarijski-sto-m od stakla i metala u trpezarije kao da polako prolazi i na scenu se vraćaju – pogađate – drveni trpezarijski stolovi. Naime, ako prelistamo najnovija izdanja svetskih časopisa o uređenju enterijera, lako ćemo uočiti novi trend u trpezarijma. To su masivni dreni trpezarijski stolovi, uglavnom obojeni u belo ili u neku drugu svetlu boju, poput nebesko plave. Ono na čemu se sada insistira je rustičan stil, a tu može da igra samo i isklučivo drvo. Trpezarijski stolovi od punog drveta boje se tako da izgledaju rustično, a najpopularniji trik su vidljivi tragovi od četke za bojenje, koji daju posebnu „patinu“ drvenom stolu za ručavanje.
 
Ovo vam daje mogućnost da svoju trpezariju uredite u skladu na najnovijim trendovima, a da ne uložite mnogo. Jednostavno uzmite stari trpezarijski sto od drveta, koji ste možda i sklonili negde, dobro ga očistite, ofarbajte i utegnite i to je to. Nanesite svetle nijanse na zidove i komode u trpezariji, a detalji poput raznih posudica i podmetača neka budu u jarkim bojama i dobili ste modernu trpezariju.
 
Trpezarijski stolovi od drveta pojavljuju se u još jednom izdanju u modernim trpezarijama. To su stolovi koji nisu obojeni, već samo prelakirani, a njihov oblik je namerno ostavjen nepravilnim. Cilj je da ovi trpezarijski stolovi asociraju na stare i masivne stolove od grubo tesanog drveta. Oni ujedno zbog svoje nepravilnosti deluju prirodnije.