Pratite nas na
Početna strana > Blog > Dečiji kreveti - i spavanje i igranje

Dečiji kreveti - i spavanje i igranje

Dečiji kreveti, kao i svaki drugi, pre svega su namenjeni spavanju. Shodno tome, pre izgleda, uputnije je pozabaviti se njihovim kvalitetom i udobnošću. Ako krevet nije udoban, džaba sve ostalo.

Svakako da dečiji kreveti daju poseban ton dečijim sobama. U zavisnosti od modela, neki kreveti obeležavaju i čitavu prostoriju. Pored klasičnih, danas se dečiji kreveti mogu naći u pregršt različitih oblika. Ideja je da krevet ne bude više samo mesto na kome će dete prespavati noć, već i deo detetovog slobodnog vremena. Dečiji kreveti su napredovali i u mesto ili objekat za igru i zabavu dece.

Sve su popularniji dečiji kreveti koji sa jedne svoje strane, koja je okrenuta ka otvorenom delu sobe, imaju neku „masku“. To može biti automobil, brod, dvorac ili bilo šta drugo. Tako soba dobija jedan novi element, koji danju služi kao kutak za igranje i dobija potpuno novu ulogu.
 

Dečiji kutak u sobi

Deo sobe u kojoj su dečiji kreveti može biti mnogo više od toga. Sa novim rešenjima, dečiji kreveti su sada samo jedan element većeg komada nameštaja, koji u sebi integriše i razne fioke, pregrade, police, ponekad i radni sto, tobogan i još mnogo toga. Zbog velike konkurencije među mnogobrojnim proizvođačima nameštaja, nova rešenja i nove ideje stalno naviru, često i otežavajući izbor roditeljima koji su se namerili da kupe takav proizvod.
Tako sada više nije retko da su dečiji kreveti podignuti visoko, dok se ispod njih nalazi svojevrsni radni prostor ili prostor za igru. Taj deo može biti i tematski određen, što daje poseban šmek, ali može biti i otežavajuća okolnost, o čemu ćemo kasnije reći koju reč. Dakle, mali pustolov može dobiti svoj kutak, ušuškan isod kreveta, koji podseća na, recimo, šator ili kolibu. Nema sumnje da ovakvo okruženje može povoljno da utiče na samu dečiju igru, ali i roditelje oslobađa obaveze da sklanjaju haos koji je nastao posle pokušaja malog Indijane Džonsa da sam napravi šator. Kad smo god haosa i nereda, jedna od najfunkcionalnijih stvari ovakvog nameštaja je što obično imaju neku fiokicu ili mali sandučić u koji se mogu strpati sve dečije igračke.
 

Sve je prolazno, pa i dečija interesovanja

Dečiji kreveti koji su napravljeni sa nekim poslebnim tematskim motivima mogu biti i nezahvalni za kupovanje. Naime, roditelji često mogu da popuste trenutnom raspoloženju i interesovanju svog deteta za neke stvari. Tako se dešava da neki roditelji kupe krevet, ali i sve ostale elemente u sobi, koji asociraju na brodove, more i pomorske drangulije, jer je dete u tom periodu impresionirano tim stvarima. A onda, posle nekoliko meseci to više nije interesantno ni detetu, a još manje roditeljima. Kada neki duži vremenski period gledate neku stvar ona će vam sigurno postati uobičajena i više u njoj nećete videti ono što ona zaista predstavlja.
Naravno, najobičniji dečiji kreveti verovatno nikad neće impresionirati dete, čak ni na jedan ili dva meseca. Ali će biti sigurno udoban i jeftiniji, a na svakome je da odluči šta mu je činiti, naročito kad barata svojim novcem. To je izbor između estetike i funkcionalnosti i, kao i uvek, najbolje je neko srednje rešenje.