Pratite nas na
Početna strana > Blog > Vodič za izbor trpezarijskih stolica

Vodič za izbor trpezarijskih stolica

Trpezarijski stolovi su uvek u centru pažnje kada se uđe u trpezariju, ali samo pod uslovom da su i trpezarijske stolice dobro uklopljene u ambijent. Kada imamo trpezariju sa pogrešno odabranim stolicama, ništa je ne može učiniti lepom. Pored estetike, stolica mora da bude udobna i trajna. Ako ih ne kupujete u kompletu sa stolom, potrebno je pažljivo birati, a ako kupujete sto i trpezarijske stolice zajedno, onda vodite računa i o tome da li će za stolice biti dovoljno mesta, a ne samo za sto.
 

Trpezarijske stolica po stilu i dimenzijama

 
Trpezarijske stolice mogu da budu sa ili bez naslona za ruke. Stolice koje imaju naslone su udobnije elegantnije, ali i zauzimaju više mesta, pa ih treba izbegavati u malim prostorijama. Nekada su one označavale status osoba koje sede za stolom, pa su kod oba čela stola bile stolice sa naslonima za ruke, a sa strane su sedeli gosti na stolicama bez naslona za ruke. I vi možete kupiti dve stolice sa naslonima, a sa strane ostaviti obične, ukoliko nemate dovoljno mesta. Ovo ujedno može i da razbije monotoniju.


 
Stolice bez naslona za ruke zauzimaju manje prostora i po pravilu su lakše, pa je jednostavnije sesti i ustati. Materijali od kojih se prave trpezarijske stolice se drvo i metal, a u novije vreme i plastika. Danas retko nailazimo na trpezarijske stolice koje su potpuno drvene i koje nisu delom tapacirane nekim mekšim materijalima. Zahvaljujući tome što mogu biti obložene bilo kojim materijalom, od platna do kože, i u bilo kojoj boji, uvek je moguće naći neki dezen koji će se savršeno uklopiti u vašu trpezariju.
 

Kako da se trpezarijske stolice savršeno uklope

 
Stil, boja i veličina – to su tri parametra o kojima treba voditi računa kada se bira trpezarijska stolica. Kada nađete stil i boju koji će odgovarati vašoj prostoriji, bitno je da znate sledeće stvari kako biste dobili skladan prostor za ručavanje sa porodicom:
  • Visina : Nisu sve stolice iste visine. Uvek gledajte da bude bar 30 santimetara između površine stolice i donjeg dela stola, kako bi moglo normalno da se sedi za stolom. Ako trpezarijske stolice imaju naslone za ruke, premerite da li mogu da „priđu“ stolu
  • Širina : Za komociju prosečnom čoveku za stolom treba minimum 60 santimetara prostora po širini, što znači da broj stolica koje ćete staviti uz sto mora da bude u skladu sa ovim podatkom.
  • Udaljenost : Poželjno je da od stolice do zida i bilo kog drugog predmeta iza nje bude oko 80 santimetara, kako bi moglo komotno da se ustaje

Pogledajte trpezarijske stolice koje vam nudi Moj dom ovde .