Pratite nas na
Početna strana > Blog > Kako napraviti kutak za ručavanje kad nemamo trpezariju

Trpezarijski stolovi u kuhinji i u dnevnoj sobi

Dokazano je koliko je za jednu porodicu bitno da ima prostor za ručavanje koji će omogućiti da se svi članovi porodice okupljaju redovno za vreme obeda. Ovo drži porodicu na okupu. I kroz istoriju je bilo tako. Baš hrana i baš trpezarijski stolovi, kako god da su izgledali, služili su da ukućani osete zajedništvo i bliskost kroz deljenje hrane. Sa promenom načina života praksa zajedničkog okupljanja postala je nešto ređa, ali se sada trpezarijski stolovi sve češće veruju za neku drugu vrstu okupljanja, koja možda nisu svakodnevna kao nekada, ali su takođe lepa. Danas su trpezarijski stolovi puni hrane uglavnom onda kada nam dolaze neki dragi ljudi, prijatelji i rođaci, nebitno da li nekim posebnim povodom ili ne. Ali i u ovom slučaju trpezarijski stolovi igraju svoju staru ulogu.
 

Trpezarijski stolovi u kuhinji i u dnevnoj sobi

 
Veliki broj stanova danas je po svojim dimenzijama suviše mali da bi ljudima omogućio luksus posedovanja posebne prostorije koja će služiti samo kao trpezarija. Porodice u pokušaju da se skuće, a u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, svesno se odriču nekih funkcionalnosti doma. Danas imamo mnogo malih stanova u kojima život može biti sasvim komotan ako se lepo organizuje prostor. Trpezarije su prve na udaru, jer se smatraju manje neophodnim nego spavaća ili dečija soba.


 
Zato su trpezarijski stolovi svoje mesto našli u drugim prostorijama. Ako nam trpezarija, kao posebna prostorija, možda i nije neophodna, trpezarijski stolovi svakako jesu. Uz dobar odabir, sasvim je moguće da ih lepo uklopimo u kuhinju ili u dnevnu sobu i da tako dobijemo neophodno mesto za zajedničko obedovanje.
 
Trpezarijski stolovi u kuhinji su praktični iz jednog, ne tako zanemarljivog razloga. Naime, kada su trpezarijski stolovi tamo gde se hrana priprema, mnogo je jednostavnije sve servirati, jer nema potrebe da se hrana nosi. Jednostavno, sve je na dohvat ruke. Druga prednost za stanare domova u kojima su trpezarijski stolovi u kuhinji je ta što će se mnogo lakše odlučiti da obeduju za stolom čak i onda kada su sami kod kuće. Znate i sami da vam se često dogodi da vam se ne sada za sto ako treba da nešto pripremate samo za sebe. Često se u takvim situacijama odlučimo za nešto „s nogu“. Ali ako nam je sto nadomak frižidera, onda nam i nije toliko teško. Trpezarijski stolovi u kuhinji za onoga ko sprema znače i dodatnu radnu površinu, i to prilično veliku.
 
Da bi sve funkcionisalo kako treba, potrebno je obratiti pažnju na dimenzija stola prilikom kupovine. Budite sigurni da će vam ostati dovoljno prostora za nesmetano kretanje kroz kuhinju i onda kada stavite sto i trpezarijske stolice .

Trpezarijski stolovi u dnevnim sobama su takođe često rešenje u našim domovima. Velika dnevna soba tada je mesto i za slobodno vreme, zajedničko gledanje televizije, ali i za zajedničko obedovanje.
 
Prilikom izbora bitno je ukopiti izgled stola i stolica sa izgledom ostalog nameštaja u dnevnoj sobi. Naravno, valja voditi računa i o dimenzijama, da se ne bi desilo da umesto „2 u 1“ rešenja, dobijemo jednu nefunkcionalnu prostoriju koja više neće biti praktična ni kao dnevna soba, niti kao trpezarija.