Pratite nas na
Početna strana > Blog > Drveni trpezarijski stolovi – lepota koja traži brigu

Drveni trpezarijski stolovi – lepota koja traži brigu

Trpezarijski stolovi od drveta uvek privlače pažnju na sebe i u trpezarijama i dnevnim sobama neretko predstavljaju najistaknutiji komad nameštaja. Tekstura i boja drveta svakoj prostoriji daju toplinu i poseban ton, što ih čini izuzetno cenjenim. Njihova trajnost i kvalitet su takođe karakteristika zbog koje su i ranije i danas trpezarijski stolovi od drveta najzastupljeniji.
 
Da bi trpezarijski stolovi bili u punom sjaju i da bi krasili naš dom dugo, potrebno je da ih održavamo na odgovarajući način. Drvo jeste izuzetno trajan materijal, ali to ne znači da nije potrebno održavati ga.


 
Trpezarijske stolove koristimo svakodnevno. Oko njih se okupljamo i obedujemo, pa je normalno i da se često prljaju. Ipak, kada se ručak ili večera završe, vaš sto treba ponovo da zablista. Nije nimalo lako održati površinu stola čistom, jer je normalno da se stalno pojavljuju tragovi mokrih čaša, trgovi naših dlanova ili dlanova naših ukućana. Naravno, s vremena na vreme nešto će se i prosuti po stolu.
 

Trpezarijski stolovi od drveta se čiste nežnim sredsvima

 
Iako su sami po sebi masivni i odaju utisak snage, drveni trpezarijski stolovi zapravo zahtevaju pažljivo održavanje, naročito kada je u pitanju gornja površina. Zato treba izbegavati jaka sredstva za čišćenje, čak i u slučaju da pokušavate da očistite neku upornu fleku.
 
Naime, mnoga od sredstava koja se nalaze u prodaju mogu da oštete zaštitni sloj drveta, kojim se premazuju trpezarijski stolovi, što će ubrzati njihovo propadanje. Za redovno čišćenje prašine sa gornje površine stola koristite samo meku tkaninu i mlaku vodu. Za otklanjanje fleka pre bilo čega jačeg isprobajte malo sirećta pomešanog sa mlakom vodom ili blagi rastov rajobičnijeg deterdženta za sudove. U većini slučajeva ovo će biti sasvim dovoljno.
 
Posle svakog brisanja stola pređite površinu još jednom suvom i mekom tkaninom. Ovo je bitno iz dva razloga. Prvi i važniji, da se voda ne bi zadržavala na stolu, jer to može da izazove oštećenja. Drugi, posle brisanja mokrom tkaninom na uglačanim površinama redovno ostaju tragovi krpe.
 

Neobične metode za tragove čaše

 
Najčešći trag koji imaju trpezarijski stolovi je okrugli trag mokre čaše. Jedan neverovatan sastojak se pokazao kao dobar odstranjivač ovakvih fleka. U pianju je majonez. Treba ga namazati u tankom sloju na mesto koje tretirate i ostaviti da prenoći. Ujutru dobro uglačajte suvom pamučnom krpom. Za one koji nisu skloni eksperimentisanju, ostaje da isto brobaju sa jestivim uljem.
 
Pegla je još jedan neobičan način za ukljanjanje fleka. Trpezarijski stolovi neretko budu prošarani nečim što ne možemo da skinemo. Ako ste probali sve što ste znali i niste uspeli, probajte onda i ovaj trik. Na fleku stavite krpu, zagrejte peglu sa srednju jačinu i stavite je na tkaninu. Zadržite malo, pa pogledajte donju stranu krpe da biste videli da li fleka počinje da se razrgađuje.
 

Zaštita

 
Da bi čišćenje bilo lakše, trpezarijski stolovi treba da budu preventivno zaštićeni. Postoje sredstva za poliranje u obliku spreja ili paste, ali stručnjeci još uvek preporučuju da se trpezarijski stolovi poliraju voskom za nameštaj. Na pakovanju pogledajte način upotrebe, ali gotovo svaki vosak se koristi tako što se običnom tkaninom nanese na trpezarijski sto u tankom i ravnomernom sloju, Nakon toga se čitava površina dobro protrlja tom krpom i na kraju se suvom tkaninom površina polira dok ne postane sjajna. Nema potrebe raditi poliranje više od dva puta godišnje.
 

Trpezarijsski stolovi i uslovi u prostoriji

 
Trpezarijski stolovi ne bi trebalo da budu u previše vlažnim prostorijama, niti u prostorijama u kojima je temperatura vazduha suviše velika. Uostalom, to nisu ni zdravi uslovi za život. Nemojte da dozvolite da se stvara „kondenz“, ne samo zato što će to oštetiti drveni nameštaj i zidove, već i zbof toga što ćete oštetiti i svoje respiratorne odgrane.
 
A trpezarijski stolovi ne smeju da budu oslonjeni na neki izvor toplote, poput radijatora. Ektremne temperature i vlaga utiču to da se drveni trpezarijski stolovi deformišu i izgube svoj oblik. S tim u vezi, nemojte stavljati ni vrelo posuđe direktno na sto.